دستگاه گوارش به دو قسمت بخش فوقانی (مری، معده، کبد و کیسه صفرا) و تحتانی (روده و اجزای آن) تقسیم بندی می شود. در روش لیزر تراپی بیماری های گوارشی، فیبر نوری انعطاف پذیر با قطر حدود 600 میکرون توسط آندوسکوپ به محل ضایعه هدایت می شود. فیبر توسط یک لایه پوششی تفلون به قطر 1/8 تا 2/5 میلی متر محافظت می شود و از عبور جریان گاز یا جت مایع برای خنک کردن نوک فیبر و پاک سازی خرده های بافت استفاده می شود. با تابش باریکه اصلی لیزر، بافت نکروز می کند و با گذشت زمان به مرور از بدن دفع می شود.
آناتومی دستگاه گوارش انسان
در تومور درمانی با لیزر، درصد موفقیت در عمل با اندازه تومور به هنگام درمان نسبت عکس دارد. تومورهای با عمق بین 5 تا 10 میلی متر که زود تشخیص داده می شوند، به راحتی توسط لیزر قابل درمان هستند اما اگر توموری را به دلیل تشخیص دیررس نتوان به طور کامل برداشت، لیزر درمانی فقط نقش تسکین دهنده دارد تا شخص بیمار باقیمانده عمر خود را با درد کمتری سپری کند.
یکی از ویژگی های قابل توجه لیزر، قابلیت انعقاد لیزری در خونریزی های حاد و موضعی است. همچنین، می توان از ترکیب پرتو لیزر و فوران آب به منظور اثر بخشی بیشتر استفاده کرد.
بیماری های قابل درمان با لیزر
- تنگی های سرطانی ناشی از توده های خوش خیم یا بدخیم
- پارگی معده از نوع Mallory-weiss
- اروزیون های معده و اثنی عشر
- خونریزی های معده و روده
- تومورهای دستگاه گوارش
- تنگی های غیر سرطانی
- ضایعات عروقی
- اولسر (Ulcer)
- واریس
انواع لیزرهای مورد استفاده در گوارش
- لیزر ان.دی.یاگ (Nd:YAG) در طول موج 1064 نانومتر
- لیزر گاز کربنیک (CO2) با اتصال فیبر نوری انعطاف پذیر
- لیزر هولمیوم یاگ (Ho:YAG) در طول موج 2100 نانومتر
- لیزر یونی آرگون (Ar) در طول موج های 488 و 514 نانومتر
- هارمونیک دوم لیزر ان.دی.یاگ (KTP) در طول موج 532 نانومتر
- لیزرهای رنگینه ای (Dye) مانند رودامین در روش فوتودینامیک تراپی (PDT)
گاهی اوقات از یک روش ترکیبی در کنار لیزر درمانی استفاده می شود که ممکن است چندین جلسه به طول بینجامد. به این ترتیب که، یک چشمه رادیواکتیو ایریدیم 192 (192Ir) به مدت چند دقیقه در محل ضایعه تابش می شود.
در بخش های تحتانی دستگاه گوارش، معمولاً روش سرما درمانی (Cryotherapy) متداول است. در این روش، با انجماد بافت تا دمای تقریبی 180- درجه سانتی گراد، تومور نکروز می شود.